POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

POVERENIK ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI UPUTIO PISMA PREDSEDNICIMA NOVINARA UNS, NUNS, NDNV, POVODOM SVETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA

"Povodom 3.maja, Svetskog dana slobode medija, upućujem čestitke i najbolje želje za  uspehe na ličnom i profesionalnom planu Vama i svim članicama i članovima Vašeg udruženja.

Želim Vam uspeh u nastojanjima da zajedno sa nadležnim državnim institucijama date doprinos ostvarivanju važnih ciljeva kao što su, na prvom mestu, mnogo primerenija i ekonomska i socijalna pozicija novinara u društvu, a potom puna transparentnost medijskog vlasništva, dostupnost javnosti informacija o finansiranju medija iz javnih izvora, suzbijanje mehanizama autocenzure, zaustavljanje sve šire tabloidizacije i sl. S tim u vezi, posebno se nadam da će nadležni razumeti i iskoristiti doprinos koji Vaša profesija može dati dosad zabrinjavajuće sterilnom procesu izrade medijske strategije.

Posebno Vam želim uspeh i u ostvarivanju ciljeva za koje je doprinos novinara i medija potpuno nezaobilazan. Profesionalne asocijacije novinara su jedine koje svojim aktivnostima mogu i moraju da smanje ogroman raskorak između vrednih, profesionalnih, etičkih standarda upisanih u novinarske kodekse i praktičnog delovanja nekih medija i „medijskih" radnika koji sa tim standardiima gotovo da i nemaju veze.

Veoma cenim činjenicu da članovi Vašeg udruženja kontinuirano koriste prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i tako od njih prave efikasno sredstvo demokratske kontrole javnosti nad radom vlasti. I ovom prilikom potvrđujem spremnost i obavezu mojih saradnika i moju da, u okviru objektivnih mogućnosti, novinarima i medijima pomognemo u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije." 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...