POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti povodom saopštenja koje je Ministarstvo zdravlja danas izdalo u vezi sa postupkom nadzora koji je Poverenik pokrenuo povodom aplikacije "Izabrani doktor" ocenjuje da je saopštenje Ministarstva pisano na najnižem politikantskom nivou i da predstavlja providan pokušaj da se u očima javnosti minimiziraju počinjene greške i od nje sakriju veoma ozbiljni rizici po prava građana.

Ministarstvo zdravlja je u svom saopštenju zapravo potvrdilo sve navode Poverenika, ali ih je, uz nedostojne insinuacije na račun poverenika, "objasnilo" nekakvim navodnim "tehničkim" i "štamparskim" greškama. Ton saopštenja je neprihvatljiv a argumenti neozbiljni.

Čak i da jeste reč o greškama one bi bile bukvalno skandalozne i umesto drskog, bezobraznog tona saopštenja morale bi podrazumevati bar izvinjenje građanima.

Poverenik prepušta javnosti da sama oceni o kakvim je "greškama" reč. Ministarstvo "objašnjava" da je autor aplikacije samo jedno preduzeće "Sorsih International d.o.o." a da drugo "Sorsih Internacional d.o.o." ne postoji, da je navođeno greškom. Pri tome, ne objašnjava na kojoj je, od dve adrese koje su pominjane, postojeće preduzeće.

Ministarstvo očekuje da se prihvati da je "greška" i to što je u politici privatnosti ove aplikacije pozivalo građane da zaključe "ugovor" sa preduzećem "Izabrani doktor APP d.o.o." koje, kako je Poverenik i naveo ne postoji, i kaže da je greška "otklonjena".

S tim u vezi nemoguće je nekonstatovati da je Ministarstvo prvo ime tog nepostojećeg preduzeća zamenilo imenom "Sorsih International d.o.o." a da je potom, tokom dana, na prečac, "politika privatnosti aplikacije" nestala sa Interneta. Da li je i to možda neka greška?

Prepuštajući javnosti da sama oceni ove "greške" Ministarstva zdravlja, Poverenik upozorava da su one samo manji deo problema. S tim u vezi, Poverenik će tokom sledeće sedmice držati konferenciju za medije, na kojoj će javnosti iscrpno prezentirati brojne, krajnje ozbiljne nedostatke aplikacije koji podrazumevaju ozbiljne rizike po lične podatke korisnika aplikacije.


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...