POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ocenjuje da je to što se danas na sednici Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Narodne skupštine događalo povodom razmatranja predloga za izbor člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, koji su "zajednički" podneli Zaštitnik građana i Poverenik, politikantska kombinatorika koja sa zakonima i pravom nema nikakve veze.

S tim u vezi poverenik Rodoljub Šabić je izjavio i sledeće:

"Zajednički predlog, kako to zakon nalaže, za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, Zaštitnik građana i Poverenik podneli još 1. aprila 2015. godine. Razmatranje tog predloga Odbor za pravosuđe je bez opravdanih razloga odugovlačio više od dve godine.

U junu 2017. Odbor je konačno jednoglasno podržao zajednički predlog Zaštitnika građana i Poverenika. Ipak, samo dve ili tri sedmice kasnije, početkom jula 2017. godine Odbor je naprečac, iz ko zna kojih razloga, promenio stav i saopštio da je predlog povučen i vraćen predlagačima da bi podneli nov.

I tada sam upozorio da je reč o pravno apsurdnom stavu. Odbor je mogao da promeni sopstveno mišljenje. Shodno tome mogao je da predloži Narodnoj skupštini da odbije predlog. Skupština je naravno to mogla da uradi, ali nije, budući da predlog nije ni razmatrala. Ali, da povuče predlog mogao je samo ovlašćeni predlagač, dakle Zaštitnik građana ili Poverenik.

U dva telefonska razgovora sa novim Zaštitnikom građana koji je sugerisao da podnesemo nov predlog, rekao sam da postupak po prvom mora da se okonča, ili odlukom Skupštine ili tako što će on ako želi povući predlog, a da tek nakon toga možemo razgovarati o konkretnom novom kandidatu. Posebno naglašavam da nikada nije pominjao eventualnog konkretnog kandidata.

Juče popodne predsednik Odbora za pravosuđe me pozvao i saopštio da je Zaštitnik građana povukao prethodni predlog, a da će na sednici biti razmatran nekakav novi "zajednički" predlog Zaštitnika građana i Poverenika. Rekao sam mu da ne znam da je Zaštitnik građana povukao predlog, da smatram nespornim da kao ovlašćeni predlagač on to može da učini, ali da nikakav novi zajednički predlog ne postoji, da o tome nije bilo ni reči, te da je nezakonito razmatrati predlog koji je podneo samo jedan od dva predlagača, koji ga po zakonu moraju podneti zajednički.

I pored toga, malo posle u moj kabinet je stigao i formalni poziv za sednicu Odbora a na dnevnom redu bilo je razmatranje "zajedničkog" predloga.

Na današnjoj sednici predsednik Odbora, ispoljivši zabrinjavajući diletantizam i sklonost ka proturanju neistina, doveo je Odbor u bukvalno karikaturalnu situaciju.

Prvo je Odbor stavio van snage sopstveni zaključak, iz jula 2017. godine, isti onaj za koji sam i tada upozoravao da je nezakonit i neodrživ, a potom se upustio u razmatranje dva nevažeća predloga.

Prvi predlog, onaj iz aprila 2015. godine, ako je ijedan od dvojice ovlašćenih predlagača odustao od predloga od tog trenutka je nevažeći, budući da po zakonu mora da bude zajednički.

Drugi predlog je nevažeći iz istog razloga, sasvim je očigledno da nije zajednički.

Još gore, Odbor je utvrdio predlog koji u ceo ovaj "pravni" galimatijas treba da uvuče i Narodnu skupštinu, predloživši joj da se izjašnjava o oba predloga.

Sve što se dešavalo na sednici Odbora predstavlja krupan, "dodatni" doprinos daljem urušavanju, inače već narušenog autoriteta zakona i institucija ove države.


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...