POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja pozdravio je najave odgovornih iz Vlade Srbije da će ubuduće informacije o realizaciji projekata iz Nacionalnog investicionog plana biti znatno dostupnije najširoj javnosti, uključujući i njihovu prezentaciju na internetu. Poverenik je ocenio da najavljene mere mogu dati veoma korisne efekte, te da je veoma važno da budu realizovane što je moguće pre.  

Pored ostalog Poverenik Rodoljub Šabić je izjavio i sledeće:

„Konstantno unapređenje preglednosti postupanja organa vlasti i dostupnosti podataka o njihovom radu, posebno kada su u pitanju raspolaganja značajnim finansijskim ili drugim materijalnim javnim resursima ima izuzetan značaj. To je bez sumnje najbolji način da se istovremeno ostvare dva važna cilja - da se spreče eventualne zloupotrebe i korupcija i da se poveća poverenje javnosti odnosno građana u organe vlasti.

Stvaranje uslova za širu kontrolu realizacije NIP-a od strane javnosti, sigurno će s tim u vezi dati korisne efekte. Budući da se, razume se, i van NIP-a disponira sa izuzetno značajnim finansijskim i drugim materijalnim javnim sredstvima potrebno je preduzeti mere da se i u tim oblastima konstantno unapređuju uslovi za ostvarivanje slobode pristupa informacijama.

Naši organi vlasti moraju da nastoje da svoju komunikaciju sa javnošću organizuju i vode u skladu sa standardima slobode pristupa informacijama koji su afirmisani u demokratskom svetu. To pored ostalog znači da pravo na slobodan pristup informacijama ima i svoju aktivnu i svoju pasivnu komponentu. Prva podrazumeva pravo da se informacija traži i dobije, a druga podrazumeva obavezu vlasti da što više informacija čini dostupnim najširoj javnosti i bez posebnog konkretnog zahteva.“

 


Zbirni mesečni statistički podaci
na dan 29.2.2024.

U PROCEDURI: 13.491
OBRAĐENO: 151.189

Opširnije...