POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Povodom učestalih ekoloških incidenata u vodama reka Srbije (Svrljiški i Beli Timok, Despotovica i Južna Morava) Povereniku za informacije od javnog značaja obraćao se veći broj predstavnika NVO i medija interesujući se za pravni status, odnosno mogućnost pristupa informacijama o ovim događajima. S tim u vezi Poverenik Rodoljub Šabić je izjavio sledeće:  

„Sve informacije o ugrožavanju životne sredine su bez ikakve sumnje od prvorazrednog javnog značaja. Takav njihov status potvrđuju  odgovarajuće odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Tako je članom 4. Zakona utvrđeno da uvek postoji opravdan interes javnosti da zna ove informacije, a izričito isključena mogućnost da se suprotno dokazuje a članom 16. Zakona koji utvrđuje rokove u kojima je organ vlasti, dužan da tražiocu da informacije (15 dana), za informacije o ugrožavanju životne sredine predviđa znatno kraći rok od 48 sati.

Iako naša zemlja, nažalost, nije potpisala ni ratifikovala fundamentalni međunarodni dokument u vezi sa zaštitom životne sredine - (Arhušku konvenciju o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i dostupnosti pravosuđa u vezi sa pitanjima životne sredine), ona je ipak pravo na pristup informacijama koje se tiču životne sredine Ustavom i zakonom zajemčila na nivou standarda iz ove konvencije.

U skladu s tim ustavne i zakonske garancije slobode pristupa informacijama treba tumačiti u skladu sa evropskim demokratskim standardima. To znači da ove garancije podrazumevaju ne samo pravo svakog da traži i dobije informaciju, nego i obavezu nadležnih organa vlasti da što više ovakvih informacija učine javnim i ako ih niko pojedinačno ne zahteva. U tom kontekstu želim da pozdravim nastojanja novoformiranog Ministarstva za zaštitu životne sredine da na svom zvaničnom veb sajtu javnosti pruži informacije o pomenutim incidentima

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...