POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić razgovarao je danas sa zaštitnikom prava građana (ombudsmanom) Sašom Jankovićem o problemima i iskustvima u zaštiti prava građana i o modalitetima buduće saradnje. Ocenjujući da je veoma važno da brzo budu obezbeđene pretpostavke za početak delovanja Ombudsmana, Poverenik Šabić je izrazio ličnu spremnost i spremnost Službe Poverenika da pruže podršku i pomoć.

Poverenik Rodoljub Šabić je s tim u vezi izjavio:

„Narodna skupština je izborom zaštitnika prava građana učinila važan korak u uspostavljanju još jedne za demokratsko društvo značajne institucije.  Izbor ombudsmana je osnovna, prva pretpostavka za uspostavljanje još jednog oblika zaštite prava građana, koji je predviđen i Ustavom i zakonom i obavezujućom preporukom Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO).

Naravno, uspostavljanje institucije ombudsmana nije samo stvar formalnih obaveza utvrđenih našim Ustavom i zakonom odnosno preporukama međunarodnih inicijativa, već, što je važnije, i stvar objektivnih potreba društva i građana. Zbog toga je bitno da bez odlaganja budu obezbeđene pravne, materijalne, logističke i druge  pretpostavke za početak njegovog faktičkog delovanja. Zaista bi bilo loše, neodgovorno i neshvatljivo ako bi se neprijatna iskustva Poverenika za informacije s tim u vezi, ponovila i u slučaju ombudsmana.

Ombudsman treba da da značajan doprinos unapređenju ljudskih prava i rešavanju brojnih problema koji su proizvod neodgovornosti, nerada, zloupotreba, korupcije i sl. Ali da bi to mogao neophodno je da ima obezbeđene elementarne pretpostavke za rad. Zato i kao građanin i kao kolega, zaštitnik jednog segmenta ljudskih prava apelujem na nadležne, Narodnu skupštinu i Vladu Republike Srbije da te pretpostavke bez odlaganja obezbede.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...