POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Veliki problem u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predstavlja nedostatak znanja, ali i nepostojanje političke volje da se po njemu postupa, saglasni su učesnici okruglog stola organizovanog u okviru nedelje prava javnosti da zna.

 U diskusiji o tome šta nose izmene i dopune Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja govorili su Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti,  Jacquelyn Williams-Bridgers, direktorka Projekta za odgovornu vlast, Stanojla Mandić, zamenica poverenika,  Rosana Lemut Strle, bivša zamenica poverenika  Slovenije,  kao i profesori univerziteta, članovi Društva sudija i sudije Upravnog suda.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Srbije upozorava na to da je prilikom izmene zakona potrebno dati jasne razloge zašto se iz primene postojećeg isključuju državna preduzeća. Rodoljub Šabić je pitao da li javnost ima pravo da zna zašto neko državno preuzeće koje država finasira u isto vreme sponzoriše neki klub. S tim u vezi Poverenik je podsetio na “sad već famozni“ Ugovor o pružanju usluga upravljanja Železarom Smederevo sa HPK MANAGEMENT iz Beograda i HPK ENGINEERING B.V. iz Amsterdama. Tada su nadležni, pozivajući se na odredbu Zakona o zaštiti konkurencije, uvid u sadržinu ovog ugovora zaključenog sa ekipom kontroverznih biznismena, uskratili i javnosti i Povereniku. „Nedavno je u javnosti odjeknula priča o  katastofalnim efektima tog ugovora i da je ta godina poslovanja izvesno jedna od najgorih u istoriji Železare”, podsetio je Šabić.

Da nije sporno da su oni koji posluju sa većinskim državnim kapitalom dužni da bez izuzetka postupaju po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, saglasna je i bivša zamenica poverenika Slovenije Rosana Lemut Strle. Prenoseći iskustvo iz svoje zemlje ona je navela da je daleko veći obim obveznika koji moraju da postupaju po odredbama zakona, ne samo javna i državna preuzeća, već tu obavezu u nekim situacijama imaju čak i banke.

 Profesor Pravnog fakulteta Stevan Lilić navodi da pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja nije pravo već sloboda, te da je svaka intervencija kojom se oštrica postojećeg zakona otupljuje  loša za borbu protiv korupcije.

 Okrugli sto organizovan  je u saradnji USAID-a i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...