POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je danas  boravio u Nišu i učestvovao u radu dva skupa koja su se bavila slobodom pristupa informacijama.

Poverenik je u Medija centru sa velikim brojem novinara i predstavnika medija i NVO razgovarao o sadržini analize koju je izradila grupa slovenačkih eksperata u okviru monitoringa primene našeg Zakona o pristupu informacijama organizovanog u saradnji sa Udruženjem američkih pravnika - Inicijativom za vladavinu prava (ABA/CEELI).

Kasnije, u Skupštini grada, u prisustvu predstavnika medija, Poverenik je rukovodiocima, odnosno predstavnicima lokalnih organa vlasti govorio o stvarima koje je potrebno preduzeti radi prevazilaženja brojnih problema uočenih u primeni Zakona.

Poverenik Rodoljub Šabić je ocenio da, ne dovodeći u pitanje značaj ubrzanog usvajanja zakona zasnovanih na  evropskim standardima, prava mera našeg napredovanja u procesu približavanja EU mora da bude ostvarivanje tih standarda u realnom životu.

Poverenik je pored ostalog rekao:

„Za ostvarivanje brojnih ljudskih prava i važnih društvenih ciljeva veoma bitna pretpostavka je dosledna primena Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Verovati da se sloboda mišljenja i izražavanja, sloboda medija, izborno pravo, pravo na učešće građana u procesu donošenja relevantnih odluka i brojna druga prava mogu ostvarivati u skladu sa evropskim demokratskim standardima bez slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja, bilo bi očigledna, opasna i štetna iluzija. Bez širokog slobodnog pristupa građana i medija podacima koji nastaju u radu ili u vezi sa radom vlasti, evropski standardi o ulozi vlasti u društvu, kao i rezultati u konroli vlasti i u borbi protiv korupcije  su neostvarivi. Naravno, primarni, osnovni uslov za doslednu primenu svakog zakona je poznavanje njegove sadržine. Zbog toga su veoma zabrinjavajući svakodnevni, nekada čak frapantni primeri očigledno nedovoljnog znanja zaposlenih u organima vlasti o obavezama koje imaju po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, o pravima građana i medija kao i o proceduri za ostvarivanje tih prava.

Obuka kadrova za primenu evropskih standarda kao obaveza organa vlasti predviđena i samim zakonom, ali na tome se, ni izbliza, ne  radi dovoljno. To je nešto što se svakako mora promeniti. Uostalom i u evaluacionom izveštaju GRECO za Srbiju, data je preporuka da se na nacionalnom nivou organizuje i sprovede program obuke zaposlenih kao i kampanja za upoznavanje najšire javnosti o sadržini zakona o pristupu informacijama. Preporuke GRECO-a su za države članice obavezujuće a rok za izvršenje je kraj ove godine. Propuštanje izvršenja preuzetih obaveza sigurno ne doprinosi našem približavanju EU, pa je i to dobar razlog da se, bez odlaganja, na obuci kadrova počne raditi mnogo energičnije.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...