Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti pokrenuo je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO Fond), Generalnom sekretarijatu predsednika Republike i Srpskoj naprednoj stranci.

Povereniku se obratilo više građana koji navode da su korisnici penzija, a kojima je u proteklih nekoliko dana poštom pristiglo pismo adresirano na njih (ime, prezime i adresa), iz čije sadržine se zaključuje da je upućeno korisniku penzije, potpisano od strane predsednika Republike Srbije, sa oznakom Srpske napredne stranke na koverti. Pojedina od ovih lica navode da su pisma adresirana na njihovu maloletnu decu, kao korisnike porodične penzije.

            Poverenik je u skladu sa članom 55 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti zatražio od PIO Fonda da se u roku od 5 dana izjasni o sledećim pitanjima:

  • da li je Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje učinio dostupnim Srpskoj naprednoj stranci, predsedniku Republike Srbije ili trećem licu podatke o imenima, prezimenima i adresama korisnika penzija u Republici Srbiji;
  • ukoliko je odgovor na prehodno pitanje potvrdan, potrebno je da se izjasnite koji je pravni osnov i svrha činjenja dostupnim ovih podataka.

           Odgovarajuće izjašnjenje Poverenik je u istom roku zatražio i od Generalnog sekretarijata predsednika Republike i od Srpske napredne stranke. Po okončanju postupka nadzora Poverenik će, kao i obično, o rezultatima i u skladu s njima preduzetim merama, obavestiti javnost.


Упознајте Повереника

Zbirni mesečni statistički podaci iz oblasti dostupnosti informacija i zaštite podataka o ličnosti na dan 31.3.2019. U PROCEDURI: 3.445 OBRAĐENO: 76.751

Opširnije...
Portal otvorenih podataka