POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije je u beogradskom Medija centru, učestvovao u radu skupa koji je organizovalo Udruženje američkih pravnika - Inicijativa za vladavinu prava (ABACEELI), posvećenog prezentaciji analize Zakona o slobodnom pristupu informacijama, kao i rezultata istraživanja o primeni zakona.

Ocenjujući da analiza zakona koju je sačinila grupa slovenačkih eksperata, može predstavljati vrlo koristan diprinos kvalitetnijoj primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama, Poverenik Rodoljub Šabić je naglasio:

„Analiza je potvrdila ocene koje sam kao Poverenik za informacije izneo u izveštaju o sprovođenju Zakona koji je dostavljen Narodnoj skupštini. Upozorenja u pogledu velike docnje u donošenju zakona o zaštiti podataka o ličnosti i zakona o klasifikaciji (poverljivih) podataka smatram posebno važnim jer su usled hroničnog odsustva modernih zakona i adekvatnih mehanizama zaštite u ovim oblastima, širom otvorena vrata za samovolju, zloupotrebe i povrede ljudskih prava.

Rezultati istraživanja primene zakona potvrđuju ocenu o nedopustivo niskom nivou poznavanja zakona. Treba imati na umu činjenicu da je istraživanje sprovedeno na uzorku od 26 organa, uglavnom najviših organa vlasti i organa pravosuđa. Takav je uzorak u svakom slučaju iznad prosečnog i utoliko pre je razlog za zabrinutost što i takav uzorak potvrđuje nepoznavanje evropskih standarda ljudskih prava, a posebno situacija u kojima je, po demokratskim standardima ograničavanje tih prava dopušteno. To je razlog da još jednom podsetim na činjenicu da organi vlasti, iako po zakonu na to obavezni, preduzimaju jako malo ili ništa na edukaciji kadrova potrebnoj za kvalitetnu primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama. S tim u vezi, osim više  puta ponovljenih upozorenja Poverenika, treba imati na umu da je i poslednji izveštaj GRECO-a, potrebu ovakve edukacije uvrstio u preporuke koje je uputio našoj zemlji. Preporuke GRECO-a inače imaju obavezujući karakter, a rok za izvršenje ove konkretne, je kraj tekuće godine.“

 


Zbirni mesečni statistički podaci
na dan 29.2.2024.

U PROCEDURI: 13.491
OBRAĐENO: 151.189

Opširnije...