POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je danas, u pismima upućenim predsednicima Udruženja novinara Srbije (UNS), Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), čestitao novinarima u Srbiji 3. maj Svetski dan slobode štampe. Poverenik je novinarima uputio najbolje želje za uspeh u radu i potvrdio spremnost i obavezu da im pomogne u ostvarivanju njihove važne društvene funkcije. Naglašavajući značaj javnosti i uloge koju novinari i mediji imaju u demokratskom društvu, Poverenik je ocenio da je potrebno da država uradi još mnogo toga na planu stvaranja pretpostavki za ostvarivanje te uloge.

S tim u vezi, Poverenik Rodoljub Šabić je izjavio i sledeće:

„Dobro je što se novinari i mediji sve više pozivaju na pravo na slobodan pristup informacijama i stavljaju ga u funkciju informisanja najšire javnosti. Međutim,  zabrinjavaju slučajevi, u kojima, iako su se pozivali na zakonom zajamčeno pravo i tražili i dobili nalog Poverenika za informacije da im se to omogući, nisu dobili za javnost bitne informacije, a da za to niko nije snosio nikakvu odgovornost.  Vreme je da se konačno aktiviraju mehanizmi odgovornosti za kršenje zakona i izvršenje odluka Poverenika.

U skladu sa proklamovanim principima kako javnosti rada vlasti, tako i E-gavermenta, vlast bi morala činiti dostupnim što više podataka i javnim prezentiranjem raspoloživih baza podataka i na internetu. Ne možemo biti zadovoljni postojećim nivoom elektronske komunikacije naše vlasti i javnosti koji nas svrstava na samo dno evropske lestvice.

Potrebno je do kraja otkloniti sve mehanizme implicitne cenzure. Na primer, veliki broj krivičnih tužbi javnih funkcionera „zbog povrede časti i ugleda“ protiv novinara i moguće posledice teško je dovesti u sklad sa evropskim standardima u ovoj oblasti. One, i posle izmena u krivičnom zakonodavstvu opet, makar i indirektno, za novinare predstavljaju pretnju zatvorom, što je neprihvatljivo. Izmenama zakona odgovornost za ovu vrstu „delikata“ treba iz krivične prebaciti u sferu građansko pravne odgovornosti.

Konačno, moralo bi da bude nesporno da je prioritetna obaveza države da novinarima obezbedi elementarnu ličnu bezbednost, kao i da kazni one koji je ugroze. Slučajevi u kojima više godina nakon smrti novinara, ne samo da je izostala kazna, nego javnost ne zna da li su i šta nadležni preduzimali su obespokojavajući i izuzetno je važno da slučaj nedavnog bombaškog napada  dobije rasplet kakav se sa pravom očekuje.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...