POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja je danas u Medveđi učestvovao u radu tribine o slobodi pristupa informacijama koju su organizovali Regionalna informativna agencija JUGpres i Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije. Poverenik Rodoljub Šabić je predstavnicima lokalnih vlasti opština Pčinjskog okruga i predstavnicima medija govorio o rezultatima i problemima u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Govoreći o značaju ovog zakona Poverenik Rodoljub Šabić je posebno naglasio:

„Za sve, a posebno za nerazvijene opštine u Srbiji, veoma je važno da se  obezbedi privredni rast, razvoj i zapošljavanje. Međutim, podjednako je važno da se  istovremeno obezbeđuje i ostvarivanje višeg nivoa ljudskih prava, uključujući svakako i pravo na slobodan pristup informacijama.

Javnost rada i preglednost poslovanja vlasti, posebno dostupnost informacija o raspolaganju materijalnim resursima i budžetskim sredstvima su najbolji način da se obezbede pretpostavke za demokratsku kontrolu vlasti, obnovu autoriteta organa vlasti i efikasnu borbu protiv korupcije.

Za opštine juga Srbije koje su se, uz druge probleme, suočile i sa problemom ozbiljno poljuljanih međunacionalnih odnosa, slobodan pristup informacijama o radu vlasti može imati i poseban, dodatni značaj. Stvaranje uslova za ostvarivanje ovog prava je pravi način da se pokaže da se vlast vrši u interesu svih građana bez obzira na nacionalnu pripadnost, a samim tim i za uspostavljanje neophodnog međusobnog poverenja“.

 


Zbirni mesečni statistički podaci
na dan 29.2.2024.

U PROCEDURI: 13.491
OBRAĐENO: 151.189

Opširnije...