POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Čitaj mi

Danas je u Beogradu u organizaciji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, uz učešće velikog broja predstavnika medija, udruženja građana, organa vlasti, kao i članova diplomatskog kora, održan skup posvećen obeležavanju Dana zaštite podataka o ličnosti (28. januar).

Prisutnima su se obratili Stanojla Mandić, zamenica Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, nj.e. Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, nj.e. Andrea Oricio, šef Misije OEBS u Srbiji i Tobijas Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

Na skupu je predstavljena publikacija „Zaštita podataka o ličnosti – stavovi i mišljenja Poverenika br. 4“. Učesnici skupa imali su priliku da se bliže upoznaju sa trenutnim stanjem u oblasti zaštite podataka o ličnosti, na osnovu prakse Poverenika, o čemu je govorio Zlatko Petrović, pomoćnik generalnog sekretara. Osim toga, budući da u avgustu ove godine počinje primena novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, na skupu je posebna pažnja poklonjena novinama koje donosi taj zakon, kao i mnogobrojnim problemima i izazovima u vezi sa njegovom primenom, o čemu je govorila Nevena Ružić, pomoćnica generalnog sekretara.

Povodom obeležavanja Dana zaštite podataka o ličnosti, zamenica Poverenika, Stanojla Mandić, je istakla da stanje u oblasti zaštite podataka o ličnosti već godinama nije zadovoljavajuće. Aktivnosti samo Poverenika na tom planu, iako su iz godine u godinu sve obimnije, ne mogu da nadomeste odsustvo aktivnosti drugih državnih organa. U tom smislu potreban je daleko odgovorniji odnos svih organa javne vlasti, ali i drugih pravnih subjekata, prema tom pravu, što podrazumeva zakonito i bezbedno postupanje sa podacima o ličnosti. To zahteva i promenu odnosa nadležnih prema instituciji Poverenika u smislu aktivnije saradnje i korišćenja kapaciteta ove institucije, pre svega znanja i značajnog iskustva u ovoj oblasti.

Zamenica Poverenika je posebno ukazala na probleme u vezi sa predstojećom primenom novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je usklađivan sa Opštom uredbom o zaštiti podataka, ali nije prilagođen nacionalnom pravnom poretku i u kom postoji veliki broj odredaba koje su praktično neprimenljive.

Stanojla Mandić je podsetila da Narodna skupština ni nakon više od mesec dana od prestanka mandata prethodnog poverenika, g. Šabića, nije ni započela postupak izbora novog, što nije dobar primer odnosa prema nezavisnim institucijama, a time i prema osnovnim ljudskim pravima.


Zbirni mesečni statistički podaci
na dan 29.2.2024.

U PROCEDURI: 13.491
OBRAĐENO: 151.189

Opširnije...