POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je danas u Medija centru u Beogradu, učestvovao u radu skupa posvećenog prezentaciji modela Zakona o klasifikaciji tajnih podataka i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama.  

Poverenik Rodoljub Šabić koji je u radu skupa učestvovao kao član ekspertske grupe za izradu navedenih modela zakona je pored ostalog izjavio:

„Za kvalitetnu primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama odsustvo na demokratskim standardima zasnovanih komplementarnih zakona, predstavlja veliki problem. Više puta sam ukazivao na potrebu donošenja takvih zakona, a pre svega Zakona o klasifikaciji tajnih podataka, Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i Zakona o postupanju sa dosijeima tajnih službi.

Posebno, ne bi smeli ignorisati činjenicu da smo jedna od poslednjih zemalja Evrope koja nema Zakona o klasifikaciji tajnih podataka, koja umesto njega ima mnoštvo zakona i drugih propisa zasnovanih na odavno prevaziđenim pravnim standardima, anahronih i često međusobno kontradiktornih.

Donošenje savremenog Zakona o klasifikaciji tajnih podataka, nije samo stvar apstraktne potrebe uvođenja reda u ovoj oblasti, već i stvar vrlo konkretnih razloga. Takav zakon je nužna pretpostavka za normalnu komunikaciju sa zemljama koje su članice integracija čiji deo želimo da budemo. Uz to, pri postojećem stanju stvari, konstantno je otvorena mogućnost da se bez jasnih kriterijuma, gotovo proizvoljno pokušava ograničiti pristup javnosti različitim informacijama. To, naravno, otvara mogućnost da se iza formalno poverljivog statusa kriju i potpuno nelegitimni interesi, od slepog tradicionalizma i konzervatizma, preko nesposobnosti i odsustva rezultata do zloupotreba, kriminala i korupcije. Mislim da je suvišno komentarisati koliko je važno da se ta mogućnost eliminiše, ili bar bitno smanji.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...