POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije Rodoljub Šabić i predstavnici delegacije Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije, Vitaliano Espozito, Fransoa Santanđelo i Alin Jusanas, razgovarali su danas u Beogradu.

Tim povodom Poverenik Rodoljub Šabić je izjavio:

„Članove Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije informisao sam o normativnim pretpostavkama za ostvarivanje prava na pristup informacijama i o dosadašnjim aktivnostima i rezultatima Poverenika za informacije i njegove službe. Obavestio sam ih da naš zakon predviđa da pravo na slobodan pristup informacijama pripada svima pod jednakim uslovima bez obzira na državljanstvo, prebivalište, boravište ili lično svojstvo kao što je rasa, veroispovest, nacionalna ili etnička pripadnost, pol i slično.

Zakon zabranjuje svaku diskriminaciju i predviđa sankcije za povredu načela jednakosti, a Poverenik za informacije i njegova služba u praksi insistiraju na isključenju bilo kakvog oblika diskriminacije, po bilo kom osnovu.

Pored toga, informisao sam ih i da je u funkciji obezbeđenja pune ravnopravnosti, Poverenik za informacije u saradnji sa nevladinim sektorom i misijom OEBS-a u Srbiji pripremio i objavio izdanja Vodiča kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja na svim jezicima nacionalnih manjina koji su u službenoj upotrebi u Republici Srbiji, kao i na jeziku jedne etičke skupine koji nije u službenoj upotrebi - romskom jeziku, što nije baš često ni u zemljama sa dužom demokratskom tranzicijom.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...