POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine RS razmatrao je i jednoglasno podržao Izveštaj o primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koji je Narodnoj skupštini dostavio Poverenik za informacije od javnog značaja.  

S tim u vezi Poverenik za informacije Rodoljub Šabić, izjavio je sledeće:

„Zadovoljan sam što je matični odbor Narodne skupštine u potpunosti podržao Izveštaj o primeni zakona kao i preporuke za poboljšanje stanja u oblasti pristupa informacijama koje sam predložio.

Po svom značaju tri od tih preporuka  posebno se izdvajaju.

Prvo, preporuka da se  što pre donesu neki zakoni koji su komplementarni Zakonu o slobodnom pristupu informacijama. Zakon o klasifikaciji (tajnih) podataka i Zakon o zaštiti podataka ličnosti, usklađeni sa demokratskim evropskim standardima, značajno bi doprineli kvalitetnijem ostvarivanju slobode pristupa informacijama. Pored ova dva zakona, čije usvajanje je prioritetno, nemali praktičan a veliki principijelan značaj imalo bi i usvajanje Zakona o postupanju sa dosijeima tajnih službi.

Drugo, preporuka da Vlada Srbije i njena nadležna ministarstva bez odlaganja aktiviraju mehanizam odgovornosti za prekršioce zakona i mehanizam prinudnog obezbeđenja izvršenja odluka Poverenika za informacije.

Treće, preporuka da se na globalnom državnom nivou osmisli, organizuje i sprovede odgovarajući program obuke odgovornih u organima vlasti radi osposobljavanja za tumačenje i primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama u skladu sa afirmisanim demokratskim standardima.

Nadam se da će potpuna podrška Odbora za kulturu i informisanje ovaj put obezbediti adekvatnu reakciju odgovornih, pre svega iz izvršne vlasti. Nadam se da se neće dogoditi, kao prošle godine, kada je takođe odbor jednoglasno podržao Izveštaj Poverenika, da te toliko potrebne reakcije izostanu. Verujem da bi realizacijom gore navedenih preporuka bitno doprineli kvalitetnijoj primeni zakona i samim tim ostvarili vredne rezultate na planu boljeg, demokratskim standardima primerenijeg odnosa vlasti i javnosti, ali i na planu suzbijanja zloupotreba i korupcije.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...