POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić i Hina Jilani Specijalni predstavnik Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za zaštitnike ljudskih prava razgovarali su danas u Beogradu.

Tim povodom Poverenik Rodoljub Šabić, izjavio je sledeće:

„Predmet interesovanja g-đe Jilani bila su brojna pitanja u vezi sa uređenjem, ostvarivanjem i zaštitom ljudskih prava kod nas, počevši od stanja zakonskih, odnosno normativnih pretpostavki za ostvarivanje i unapređenje ljudskih prava, preko odnosa organa vlasti sa subjektima iz nevladinog sektora i saradnje i zaštite, pa do nivoa obučenosti državnih službenika za primenu demokratskih standarda u domenu ljudskih prava.

Posebna tema razgovora bili su rezultati i problemi u vezi sa ostvarivanjem slobode pristupa informacijama u posedu vlasti. G-đu Jilani zanimale su sve relevantne informacije o tome, a veoma pozitivno je ocenila aktivnosti Poverenika za informacije i njegove Službe. Nadam se da informacije koje je dobila, mogu doprineti da izveštaj, odnosno ocene Specijalnog predstavnika i odgovarajuće preporuke, po nas budu povoljniji.

Inače, poseta Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN je posledica otvorenog poziva koji je naša zemlja uputila UN u okviru saradnje na specijalnim procedurama za nadgledanje i zaštitu ljudskih prava. Ovaj otvoren poziv, još u vreme kad je upućen, je sam po sebi ocenjen kao dobra potvrda  spremnosti naše zemlje da radi na ostvarivanju i unapređenju ljudskih prava. Utoliko pre je veoma važno da i izveštaj Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara UN potvrdi konkretne rezultate na tom planu.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...