POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Povodom 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava, Poverenik za informacije od javnog značaja je ocenio da, i pored određenih evidentnih pomaka, u Srbiji ima još mnogo toga da se uradi na planu usvajanja standarda na kojima se u demokratskom svetu zasnivaju ljudska prava i slobode, uključujući, naravno, i slobodu medija, slobodu izražavanja, slobodu pristupa informacijama i slobodu njihove distribucije.    

Poverenik Rodoljub Šabić je, pored ostalog, izjavio:

„Osnovna, mada naravno ne i sama po sebi dovoljna, pretpostavka za to da ljudska prava kod nas budu ostvarivana onako kako se ostvaruju u razvijenom demokratskom svetu je usklađivanje našeg zakonodavstva sa evropskim, odnosno prihvatanje u demokratskom svetu afirmisanih pravnih standarda.

Docnja u procesu usklađivanja našeg zakonodavstva neminovno ima negativne  posledice za nivo i način ostvarivanja ljudskih prava. Zabrinjavajuća je činjenica da nemamo ni Zakon o klasifikaciji tajnih podataka, ni Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji bi bili usklađeni sa evropskim standardima. U istom kontekstu, nezaobilazna je i činjenica da smo jedna od poslednjih evropskih zemalja koja se nije odazvala, već deset godina starom, apelu Saveta Evrope upućenom postsocijalističkim državama, da javnosti učine dostupnim informacije sadržane u dosijeima tajnih službi.

Usvajanje ovih Zаkona treba da bude jedan od prioritetnih zadataka narednog saziva Narodne skupštine Republike Srbije.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...