POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja ocenjuje da odluka Okružnog suda u Beogradu da autoru i izdavaču knjige „Vojna tajna“ vrati zaplenjeni deo tiraža predstavlja doprinos uspostavljanju i afirmaciji evropskih demokratskih standarda u oblasti slobode izražavanja, slobode pristupa i raspolaganja informacijama i slobode njihovog distribuiranja,    

Poverenik Rodoljub Šabić je, tim povodom, izjavio:

„Radi se o odluci čiji značaj daleko prevazilazi uobičajeni značaj pojedinačne procesne odluke.

Svojim pojavljivanjem, sadržinom, kao i činjenicom da je bila zaplenjena, a njen autor bio izložen krivičnom progonu, „Vojna tajna“ je otvorila mnogo važnih pitanja. Na neka od njih, od značaja za ocenu nivoa ljudskih prava kod nas i ocenu raskoraka koji se često javlja između deklarisanog opredelenja za prihvatanje najviših standarda u oblasti ljudskih prava i naše realnosti, nismo imali dobre odgovore.

Na zahtev za zaštitu prava autora knjige, apelovao sam na to da se preispitivanjem odluke o oduzimanju tiraža da pravi odgovor na bar jedno od tih pitanja. Ali, važnije od toga je to što su najviši predstavnici pravosudnih vlasti, predsednica Vrhovnog suda i predsednik Okružnog suda u Beogradu, a potom i vanraspravno veće Okružnog suda, omogućili takav odgovor.

Iako, možda ne do kraja konsekventno, ova odluka suda predstavlja važan korak u pravcu neposredne primene Evropske konvencije o ljudskim pravima i, shodno tome, doslednog uvažavanja stavova izraženih u odlukama Evropskog suda za ljudska prava.

Prihvatanje afirmisanih demokratskih standarda u ovoj oblasti podrazumeva da se tajnom mogu štititi samo legitimni interesi, kao i to da kad informacije koje su označene kao tajna jednom dospeju u javnost, prestaju biti tajne, ograničavanje njihove distribucije je nedopušteno i predstavlja, pored ostalog, i povredu prava na pristup informacijama.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...