POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zahvalio se Udruženju novinara Srbije na dodeljenom godišnjem priznanju - Specijalnoj povelji za lični doprinos primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama i pomoć novinarima. U pismu upućenom upravi UNS-a, uz izraze zahvalnosti, Poverenik je ocenio da je reč o priznanju za rad njegovih saradnika, svih zaposlenih u Službi Poverenika za informacije. Poverenik je pozvao novinare i medije da se, u sopstvenom, ali i u opštem društvenom interesu, što više koriste slobodom pristupa informacijama, od skora zajamčenom i Ustavom Srbije.

Tim povodom, Poverenik Rodoljub Šabić je izjavio:

„Ocene rada Poverenika i njegove Službe date u okviru monitoringa primene zakona od strane nezavisnih posmatrača iz civilnog sektora i eksperata su dobre, čak veoma dobre. Isto važi i za ocene OEBS-a, Saveta Evrope, Komisije EU. Ipak, kada je reč o širenju prostora za slobodu pristupa informacijama, priznanje koje dolazi od novinara ima posebnu specifičnu težinu.

U početku malobrojan i sporadičan broj obraćanja novinara i medija Povereniku za informacije radi zaštite prava, sve je veći. Dobro je što se novinari i mediji sve više pozivaju na prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Dobro je što se taj trend nastavlja. Koristeći društveni uticaj koji mediji objektivno imaju, novinari mogu dati izuzetan doprinos slobodi pristupa informacijama, a samim tim i ostvarivanju važnih ciljeva, kao što su unapređenje demokratskih odnosa, viši nivo ljudskih prava i ozbiljni rezultati u borbi protiv korupcije.“

 


Zbirni mesečni statistički podaci
na dan 29.2.2024.

U PROCEDURI: 13.491
OBRAĐENO: 151.189

Opširnije...