POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić posetio je danas Policijsku upravu za grad Beograd. Poverenik je sa načelnikom beogradske policije generalom Miloradom Simićem, i njegovim saradnicima razgovarao o problemima u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.    

U razgovoru Poverenik Rodoljub Šabić je naglasio:

„Za svaku tranzicionu zamlju od velikog je značaja promena konzervativnog, prevaziđenog odnosa između vlasti i javnosti. Otvorenost i javnost rada su pretpostavka legitimiteta a spremnost da se javnosti učine dostupnim podaci o svom radu, za svaki organ vlasti je najbolji način da uspostavi i unapređuje neophodan autoritet.

Problemi u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama još uvek su veoma brojni. Ipak, dobro je što kod ljudi u MUP-u postoji želja da se odnosi sa javnošću unaprede. Na tom planu MUP, bez obzira na brojne objektivne probleme kojima je izložen, preduzima više nego neki drugi državni organi. U prilog tome govore i nova organizaciona rešenja, decentralizacija postupanja po zahtevima za pristup informacijama i aktivnosti na edukaciji kadrova za primenu Zakona. Ove mere već daju rezultate a nadam se da će u budućnosti davati i bolje.“

 


Zbirni mesečni statistički podaci
na dan 29.2.2024.

U PROCEDURI: 13.491
OBRAĐENO: 151.189

Opširnije...