POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja smatra da postupanje po preporukama iz nedavno objavljenog izveštaja eksperata GRECO-a (Antikorupcijska inicijativa grupe zemalja SE za borbu protiv korupcije) može dati značajan doprinos borbi protiv korupcije. Poverenik ocenjuje da je veoma dobro i to što se u preporukama naglašava antikorupcijski potencijal Zakona o slobodnom pristupu informacijama i od vlasti traži obuka državnih službenika posvećena pravima građana koja su predviđena ovim zakonom, kao i informisanje šire javnosti o sadržini ovog zakona.     

Tim povodom, Poverenik Rodoljub Šabić izjavio je sledeće:

„Veoma je važno da se prema preporukama kao država odnosimo ozbiljno i odgovorno, te da one budu izvršene u za to ostavljenom roku. Taj rok je kraj 2007. godine i ne bi smeli da se zavaravamo da na raspolaganju imamo mnogo vremena i da možemo ponavljati greške. Potrebno je i kritički preispitati do sada napravljene propuste. Jer, mogli smo, i bez preporuka GRECO-a, dosta toga da uradimo.

Kao Poverenik za informacije do sada sam više puta ukazivao da ne možemo biti zadovoljni nivoom osposobljenosti zaposlenih za primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Još početkom godine nedležnom Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu i formalno sam predložio da se ova problematika uključi u program gradiva za polaganje stručnog ispita zaposlenih, nažalost bez efekta.

Zar je zaista neophodno da nas eksperti GRECO-a upozoravaju na potrebu obuke kadrova za primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, kada je to kao obaveza izričito predviđeno članom 42. zakona? Međutim, i pored izričite zakonske obaveze, osim učešća u programima koje je realizovala Služba Poverenika za informacije u saradnji sa civilnim sektorom i Misijom OEBS-a u našoj zemlji, izuzetno je mali broj državnih organa koji su nešto na ovom planu preduzeli.

Izvršenje preporuka GRECO-a, u za to predviđenim rokovima, zahteva daleko veće angažovanje svih odgovornih, a svakako i sankcije za neizvršenje obaveza.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...