POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić susreo se danas sa dr Atilom Peterfalvijem, parlamentarnim ombudsmanom za zaštitu podataka i slobodu pristupa informacijama Republike Mađarske.     

Tim povodom, Poverenik Rodoljub Šabić je izjavio:

„Razgovarali smo o velikom broju pitanja ostvarivanja slobode pristupa informacijama i zaštite podataka o ličnosti. Uz priznanja za dosadašnje rezultate bio sam u prilici da se upoznam i sa ocenama, odnosno sugestijama, koje mogu biti korisne za dalje aktivnosti.

Mađarska iskustva u ovoj oblasti zaslužju uvažavanje. Mađarska ima veoma solidne rezultate u unapređenju ljudskih prava u skladu sa evropskim standardima. Ona nije slučajno članica Evropske Unije i bilo bi dobro da neka njihova iskustva, koja za nas mogu biti veoma korisna, iskoristimo.

Više puta sam javno iznosio ocenu da je za kvalitetnu primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama neophodno da što pre bude doneto još nekoliko komplementarnih zakona. Ta ocena mi je potvrđena i u ovom razgovoru. U tom kontekstu, mađarski ombudsman je posebno naglasio značaj usvajanja savremenog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, ocenjujući da je taj zakon praktično neodvojiv od Zakona o slobodnom pristupu informacijama, jer, kako je rekao, uređuju lice i naličje iste stvari. Saglasili smo se i oko toga da će, u vrlo dogledno vreme, usvajanje tog zakona predstavljati i formalan uslov za dalje približavanje Srbije evropskim integracijama, te da treba preduzimati aktivnosti radi animiranja vlasti, ali i stručne i šire javnosti za njegovo donošenje.

Nastavićemo kontakte, razmenu iskustava i dalje unaprediti saradnju.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...