POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Danas je o problemima u primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja Poverenik za informacije od javnog značaja razgovarao sa licima ovlašćenim za postupanje po Zakonu i sekretarima većine republičkih ministarstava.    

Posebna pažnja bila je posvećena javnom objavljivanju informacija o radu.

Tim povodom, Poverenik Rodoljub Šabić je izjavio:

„U demokratskom svetu ostaviranje prava na slobodan pristup informacijama nužno podrazumeva dve stvari. Na prvom mestu, razume se, pravo građana i javnosti da kad traže informacije, iste dobiju, ali, pored toga, svakako i pravo da određene, najbitnije informacije, budu javne i bez posebnog zahteva.

Jedan mali korak na tom putu smo napravili. Nakon kampanje, i više i neposrednih i javnih intervencija Poverenika, konačno su sva ministarstva informatore o svom radu objavila javno, uključujući i internet prezentaciju.

Naravno, time je samo formalno ispunjena obaveza i obavljen je lakši deo posla. Mnogo je važnije, i biće daleko teže obezbediti da, u neko dogledno vreme, ti informatori budu zaista aktuelni i ažurni, da sadrže one informacije za koje stvarno postoji interes javnosti.

Odgovorne u ministarstvima upoznali smo sa zapažanjima Službe Poverenika o kvalitetu sadržine informatora. Nastaviću da insistitram na uspostavljanju i primeni određenih standarda u vezi sa objavljivanjem informacija, sve sa ciljem da se Informatori o radu državnih organa stave u funkciju istinskog ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...