POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić razgovarao je danas sa delegacijom Nezavisnog udruženja novinara Srbije, koju je predvodila predsednica NUNS-a Nadežda Gaće. Predstavnici NUNS-a su u razgovoru sa Poverenikom naglasili da principijelno stoje na stanovištu da javnost ima pravo da zna na koji se način donose sve odluke od javnog interesa.    

Predstavnici NUNS-a su, posebno, obavestili Poverenika o svojim nastojanjima da Republička radiodifuzna agencija obavesti javnost o kriterijumima na osnovu kojih su donete odluke o imenovanju članova upravnih i programskih odbora Radiodifuzne ustanove Srbije i Radiodifuzne ustanove Vojvodine, kao i da javnosti prezentira obrazloženje ovih odluka. Izrazili su svoje nazadovoljstvo zbog činjenice da veliki broj njihovih predloga za imenovanje stručnih i kompetentnih ljudi nije prihvaćen, bez ikakvog obrazloženja.

Predstavnici NUNS-a su se, inače, Povereniku obratili i formalnom žalbom i tražili zaštitu u skladu sa odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ocenjujući da je veoma korisno svako zalaganje za što širi pristup javnosti informacijama o radu organa vlasti, a pogotovo kad dolazi od strane strukovnih organizacija novinara, Poverenik za informacije je predstavnicima NUNS-a dao garancije da će po njihovom zahtevu doneti odluku u zakonskom roku.

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...