POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić okončao je posetu Sloveniji. U toku dvodnevnog boravka Poverenik je imao odvojene razgovore sa Natašom Pirc Musar, Poverenikom za informacije Republike Slovenije, Romanom Repom, državnim sekretarom za javnu administraciju, Vojkom Kosom, direktorom Direkcije za zaštitu i klasifikaciju informacija i Jernejom Rovšekom, zamenikom Ombudsmana za ljudska prava Slovenije, i njihovim saradnicima.   

Poverenik je posetio i advokatsku firmu „Avbreht, Zajc i partneri“, specijalizovanu za zaštitu slobode i prava.

Poverenik je posetu Sloveniji ocenio kao veoma korisnu i tim povodom izjavio:

„U krajnje prijateljskoj atmosferi bio sam u mogućnosti da se upoznam sa slovenačkim rezultatima i planovima na polju ostvarivanja slobodnog pristupa informacijama. Zadovoljan sam što smo dogovorili stalnu komunikaciju i razmenu iskustava. Imajući u vidu, po opštoj oceni, odlične rezultate koje je Slovenija postigla u procesu tranzicije, verujem da mnoga njihova iskustva i za nas mogu biti veoma korisna.

I slovenačko iskustvo potvrđuje da dobri rezultati u primeni zakona u najvećoj meri zavise od dve stvari. Prvo, od što brže promene prevaziđenog mentaliteta, u društvu uopšte, a u organima vlasti posebno, i drugo, od stvarne rešenosti izvršne vlasti da dâ podršku primeni zakona.

Kod nas je, u vezi sa prvim problemom, urađeno nešto, ali nedovoljno, a u vezi sa drugim, nije urađeno gotovo ništa. Organizovanje i sprovođenje kvalitetne ekstezivne kampanje koja će, pre svega zaposlenim u organima vlasti, dati potrebna znanja, ostaje zato jedan od najvažnijih zadataka za odgovorne, pre svega Vladu Srbije. Isto to, u još većoj meri, važi i za aktiviranje mehanizama nadzora, prekršajne odgovornosti i izvršenja odluka Poverenika.

Bez obezbeđenja ovih elementarnih pretpostavki doći će u pitanje i ono što je do sada ostvareno na planu primene zakona.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...