POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja ponovio je inicijativu da Vlada Srbije uspostavi mehanizam za izvršavanje odluka Poverenika.

Inicijativu za izmenu poslovnika o radu Vlade ili eventualno donošenje posebnog propisa Poverenik je Vladi uputio još pre više meseci, u martu ove godine. Kako nije bilo efekata, ocenjujući postojeću situaciju štetnom po primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Poverenik je ponovo zatražio od Vlade Srbije da donese odgovarajući propis.    

S tim u vezi Poverenik Rodoljub Šabić  je izjavio:

„Potrebno je dati smisao odredbi člana 28. st. 2. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja po kojoj, u slučaju potrebe, izvršenje odluka Poverenika obezbeđuje Vlada Srbije.

Do sada, na sreću, ta potreba nije se javljala suviše često jer je relativno  mali broj slučajeva u kojima organi vlasti nisu postupili po rešenju Poverenika. Par desetina slučajeva  u odnosu na više stotina rešenih predmeta svakako ne predstavlja preveliki broj.

Ali bez obzira da li je broj veliki ili mali neizvršavanje zakonskih obaveza ne sme se tolerisati. Kad se to čini onda broj raste. Zato je okolnost da Vlada ni u jednom od slučajeva u kojima su građani tražili od nje da obezbedi izvršenje rešenja Poverenika, to nije učinila, iako ima zahteva starijih više od godinu dana, vrlo zabrinjavajuća.

Poverenik za informacije nema na raspolaganju ni pravne ni faktičke mogućnosti da sam obezbedi izvršenje svojih odluka. Produžavanje stanja u kome ni Vlada Srbije, čija je to zakonska obaveza, to ne čini, u interesu je onih koji ne žele stvarnu primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama i mora imati ozbiljne štetne posledice za dalju inplementaciju ovog zakona.

Da bi se to sprečilo i da bi Vlada Srbije na pravi način odgovorila obavezama koje po zakonu ima potrebno je bez odlaganja usvojiti propis za čije donošenje sam dao i ponovio inicijativu.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...