POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja smatra da učestale reakcije medijskih i novinarskih strukovnih i sindikalnih organizacija, i drugih subjekata civilnog društva, povodom pojedinih događaja u vezi sa slobodom izražavanja zaslužuju maksimalnu pažnju.

Po oceni Poverenika, ove reakcije, kao i neki zahtevi za zaštitu prava upućeni Povereniku, ukazuju na potrebu kritičkog preispitivanja onog što je do sada urađeno na planu uključivanjas međunarodno potvrđenih standarda u naše zakonodavstvo i, posebno, praksu. Tim povodom, Poverenik Rodoljub Šabić je izjavio:

„Pravo na slobodan pristup informacijama, prijem, prenošenje i distribuciju, sloboda misli, informisanja i medija, ceo taj kompleks prava koji zajedno čine slobodu izražavanja, ne funkcioniše u skladu sa standardima koji važe u demokratskom svetu, posebno u EU.

U vezi sa slobodnim pristupom informacijama potrebno je što pre doneti više komlementarnih propisa, posebno u oblastima zaštite podataka o ličnosti, tajni i njihove klasifikacije i postupanja sa dosijeima tajnih službi.

U vezi sa prenošenjem i distribucijom informacija, naročito putem medija, naše zakonodavstvo, a posebno praksu, morali bi uskladiti sa značajno drugačijim rešenjima. U demokratskom svetu, pravo na javnu kritiku vlasti i nosilaca funkcija legitimno podrazumeva i iznošenje informacija i ideja koje vređaju, šokiraju i uznemiravaju, bez rizika krivičnog gonjenja. U našem je interesu da kod nas dominantna shvatanja o odgovornosti medija, o kleveti i uvredi, i sl. dovedemo u sklad sa onim koja su dominantna u EU.

Kad je u pitanju zaštita slobode izražavanja, to više nije samo stvar naših propisa i nadležnost naših organa. Potrebno je na odgovoran način suočiti se sa činjenicom da je nadležnost međunarodnih sudskih i drugih institucija za zaštitu ljudskih prava postala realnost i za nas. To podrazumeva stvaranje potrebnih normativnih i faktičkih pretpostavki. Bilo bi veoma loše da dozvolimo da naša nespremnost bude shvaćena kao ignorantski odnos prema odlukama organa čiju smo nadležnost prihvatili.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...