POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Danas je iz štampe izašlo ponovljeno izdanje Vodiča kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Poverenik za informacije je Vodič, u tiražu od 20.000 primeraka, objavio u saradnji sa „Službenim glasnikom“ i veći deo tiraža biće distribuiran direktno pretplatnicima „Službenog glasnika“.

Tim povodom Poverenik Rodoljub Šabić je izjavio:

„Ne možemo biti zadovoljni postojećim nivoom znanja o sadržini i potencijalima Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Ta ocena važi i u odnosu na praktično sve strukture, građane, novinare, medije, ali je posebno zabrinjavajuća kada su u pitanju organi, odnosno predstavnici vlasti. Dakle, oni koji bi trebalo da budu najodgovorniji za kvalitetnu primenu svakog, pa i ovog Zakona.

Nažalost, i gotovo dve godine nakon usvajanja Zakona, svakodnevno se susrećemo sa primerima nepoznavanja sadržine Zakona od strane organa vlasti. Česti su, čak i frapantni primeri, koji govore ne samo o nerazumevanju suštine Zakona, već o očiglednom nepoznavanju, čak i elementarnih, proceduralnih stvari. Takvo stanje treba promeniti što pre.

Ponovljeno izdanje Vodiča je samo jedan korak u tom pravcu. Služba Poverenika će, kao i do sada, u granicama objektivnih mogućnosti, preduzimati sve što može na planu edukacije, ali i svi organi vlasti treba nešto da učine. To je, uostalom, i njihova izričita zakonska obaveza.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...