POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja učestvovao je u radu promotivnog skupa posvećenog publikaciji „Imam pravo - hoću da znam“, koji je održan u Novom Sadu u Skupštini AP Vojvodine.

Skup su organizovale NVO, „Forum Iuris“ i „Sretenje“, članice Koalicije za slobodan pristup informacijama, koje su u koordinaciji Fonda za otvoreno društvo i u saradnji sa Poverenikom za informacije od javnog značaja, realizovale projekat „Monitoring inplementacije Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja“.    

Poverenik Rodoljub Šabić je, pored ostalog, izjavio:

„Sve tranzicione zemlje moraju da izgrade efikasne mehanizme za kontrolu vlasti i antikorupcijsku borbu. Ovo je veoma težak i složen zadatak. Za kvalitetnu inplemetaciju novih zakona, kakav je i ovaj o slobodnom pristupu informacijama, odgovarajući doprinos moraju dati svi. Znači, i građani, s jedne strane, i vlast, s druge strane.

Ovaj projekat monitoringa pokazuje, kao i drugi slični, isto ono što i praksa Službe Poverenika za informacije. Doprinos, koji primeni Zakona daju građani, bilo kao pojedinci, bilo okupljeni u NVO, političke stranke, i sl., uočljivo je veći od onog koji daju organi vlasti.

Zaključak, koji se nameće, je to da u narednom periodu prioritetni zadatak mora biti podizanje nivoa odgovornosti organa vlasti prema obavezama koje imaju po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...