POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, u članu 36, predviđa da Poverenik za informacije od javnog značaja u roku od tri meseca od okončanja fiskalne godine podnosi Narodnoj skupštini godišnji izveštaj o radnjama preduzetim od strane organa vlasti u primeni ovog Zakona, kao i o svojim radnjama i izdacima.        

Poverenik je danas, izvršavajući ovu obavezu, dostavio Narodnoj skupštini Izveštaj o sprovođenju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Tim povodom Poverenik Rodoljub Šabić izjavio je:

„Ne radi se samo o izvršenju formalne obaveze, nego i o nastojanju da se pažnja Narodne skupštine skrene na probleme čije rešavanje zahteva ili može zahtevati i preduzimanje odgovarajućih mera od strane Narodne skupštine.

I pored toga što se može reći da je stepen primene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, posebno u poslednjih nekoliko meseci, u primetnom poboljšanju, ipak je evidentno da još postoje problemi koji veoma ozbiljno dovode u pitanje njegovu kvalitetnu implementaciju. Izveštaj zato, pored faktografskih podataka o radu Poverenika i njegove Službe, sadrži i prikaz tih problema, kao i viđenje načina za njihovo razrešavanje.

Mislim da se, iz mnoštva, po svom značaju posebno izdvajaju zahtevi da se aktiviraju mehanizmi koji za sada uopšte ne funkcionišu. Najkraće, potrebno je, pre svega, obezbediti aktivno funkcinisanje mehanizama nadzora i odgovornosti za kršenje zakona i stvoriti uslove za efikasno izvršenje donetih odluka. Nadam se da će Narodna skupština dati neophodan doprinos rešavanju ovih problema.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...