POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije jednoglasno je podržao Godišnji izveštaj o primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je podneo Poverenik za informacije od javnog značaja. Odbor je, takođe, jednoglasno podržao i predlog Poverenika za informacije da Narodna skupština Republike Srbije za zamenika Poverenika izabere Stanojlu Mandić, koja je trenutno Sekretar Službe Poverenika.    

Tim povodom, Poverenik Rodoljub Šabić izjavio je sledeće:

„Posebno sam zadovoljan zato što je matični odbor prihvatio ocenu da je najakutniji problem u primeni zakona nefunkcionisanje mehanizma nadzora i mehanizma prekršajne odgovornosti, i založio se za to da Vlada Srbije u tom pravcu preduzme potrebne mere. Te mere uključuju i predlaganje izmena zakona tako da se nadzor, uključujući i ovlašćenja za pokretanje prekršajnih postupaka iz nadležnosti Ministarstva za kulturu, koje nije u stanju da ove funkcije vrši, prebaci u nadležnost Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Podržavajući predlog da se za Zamenika Poverenika izabere Stanojla Mandić, Odbor je podržao i tri kriterijuma kojima sam se pri predlaganju rukovodio. Gospođa Mandić poseduje kvalitete dobrog rukovodioca i organizatora. Istovremeno, ona je i ekspert za upravno pravo, posebno upravni postupak. Ona, razume se, ispunjava i treći uslov koji sam smatrao bitnim, uslov rodne ravnopravnosti.

Očekujem da će i Narodna skupština prihvatiti stavove svog Odbora za kulturu i informisanje, i tako dati dodatni doprinos primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...