POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja je danas boravio u Brusu. Na javnoj tribini o Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja Poverenik je sa građanima i predstavnicima lokalnih vlasti, medija i NVO razgovarao o problemima i rezultatima o primeni Zakona.    

Poverenik Rodoljub Šabić je posebno naglasio antikorupcijski značaj  javnosti i, pored ostalog, izjavio:

„Moramo uspostaviti odnos u kome je, kao u svim demokratskim zemljama, normalno da, u načelu, sve što vlast radi bude dostupno javnosti, dakle dostupno očima birača i poreskih obveznika.

Ovaj princip treba da važi u odnosu na sve postupke vlasti, a u našoj konkretnoj situaciji naročito u odnosu na raspolaganje materijalnim i finansijskim sredstvima.

Ne smemo se miriti sa činjenicom da se, kad je korupcija u pitanju, kotiramo neslavno visoko na međunarodnim listama sa ocenama sličnim onim koji dobijaju npr. Tanzanija, Eritreja ili Papua Nova Gvineja.

Korupcija je definitivno jedna od najvećih opasnosti s kojom se suočavamo, pa je zato svaki zahtev za podizanje stepena javnosti, odnosno za slobodan pristup informacijama o raspolaganju javnim sredstvima, opravdan.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...