POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Služba Poverenika za informacije od javnog značaja još jednom je javno podsetila državne organe na njihovu obavezu da izrade i objave informatore sa osnovnim podacima o svom radu.

Ova obaveza odnosi se ne samo na državne organe u užem smislu, uključujući sudove i tužilaštva, nego i na organe teritorijalne autonomije, organe lokalne samouprave, kao i organizacije kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja.        

Obaveza izrade i objavljivanja informatora utvrđena je izričito članom 39. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.    Tim povodom, Poverenik za informacije Rodoljub Šabić izjavio je sledeće:

„Veoma je važno da organi vlasti ovu obavezu ne shvate formalno, nego kao priliku da se da značajan doprinos ostvarivanju osnovne ideje Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ideje da građani imaju pravo da znaju, u načelu, sve o radu organa vlasti.

Zbog toga, informatori treba da sadrže što više informacija koje su, ili za koje se može pretpostaviti, predmet interesovanja javnosti. To su, pre svega, podaci o nadležnosti i postupanju organa, organizacionoj strukturi i lancu odgovornosti, opisu usluga koje organ pruža i vrstama informacija koje poseduje, a svakako i podaci o odobrenom i izvršenom budžetu, raspoloživim sredstvima i načinu njihovog korištenja, i sl.

U krajnjoj liniji, kvalitetna izrada informatora može doneti očiglednu korist i samim organima. Objavljivanjem informacija na ovakav način, oni ne samo da doprinose sopstvenom legitimitetu, nego i smanjuju broj mogućih individualnih zahteva za informacijama.”

 


Zbirni mesečni statistički podaci
na dan 29.2.2024.

U PROCEDURI: 13.491
OBRAĐENO: 151.189

Opširnije...