POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja u pismu upućenom Vladi Republike Srbije ukazao je na to da je u kratkom roku, nakon Predloga Zakona o policiji, u proceduru Narodne Skupštine ušao još jedan zakon, čiji predlagač je Vlada RS, a čija rešenja su u suprotnosti sa rešenjima iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.        

Poverenik je ocenio da se takvim predlozima izazivaju suvišne dileme, i dovodi u pitanje smisao Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Tim povodom Poverenik Rodoljub Šabić je izjavio sledeće:

„Kao slični zakoni u demokratskom svetu, i naš Zakon predviđa da građanin, koji traži informaciju, nije dužan da dokazuje da za to ima interes.

Predviđanjem, kao u slučaju čl. 5. Predloga zakona o policiji i i čl. 153. Predloga zakona o prekršajima, obaveze dokazivanja „opravdanog“, ili „pravnog“, ili „na zakonu zasnovanog“, ili „osnovanog“ interesa, izaziva se nepotrebna konfuzija i otvaraju mogućnosti za ograničavanje prava građana.

Bilo bi mnogo bolje da predlozi novih zakona, u vezi sa pristupom informacijama, sadrže odredbe koje upućuju na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, umesto kontroverznih rešenja. Teško je razumeti kakva je logika predlaganja takvih rešenja, jer ne može biti sumnje da u slučaju kolizije priotitet mora imati Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je za konkretnu materiju lex specialis.

Uostalom, i Deklaracija o dostupnosti informacija, koju su u decembru 2004. zajednički usvojili specijalni izvestilac Ujedinjenih Nacija za slobodu mišljenja i izražavanja, predstavnik OEBS-a za slobodu medija, i specijalni izvestilac Organizacije američkih država za slobodu izražavanja, izričita je u pogledu toga da, u slučaju suprotnosti, zakon o dostupnosti informacija ima prioritet u odnosu na sve ostale zakone.

Svi organi vlasti treba da daju doprinos afirmisanju demokratskih principa sadržanih u Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja“, a Vlada i Skupština posebno.

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...