POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja ocenio je kao zabrinjavajući odnos koji je, predlažući budžet za 2006. godinu, Vlada Srbije pokazala prema uslovima za rad institucija koje imaju antikorupcijske funkcije. Poverenik Rodoljub Šabić je posebno naglasio sledeće:        

„Za potrebe Službe Poverenika za informacije, Vlada je za celu 2006. godinu predložila iznos koji je za 20% manji od onog koji je bio obezbeđen za drugu polovinu prošle godine. Ovakav predlog ignoriše činjenicu da sve više građana traži od Poverenika zaštitu prava, da bar polovina organa vlasti još uvek ne primenjuje ili loše primenjuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama, da se obim poslova službe stalno uvećava, te da je već sada jasno da bi taj obim u 2006. morao biti višestruko veći nego u prethodnoj godini.

Bilo bi još dobro kada bi ovo bio usamljen slučaj, ali nije. Vrlo je zabrinjavajuće da će, iako ne u tako drastičnoj meri kao u slučaju Povernika, gotovo sve institucije, čija osnovna funkcija je borba protiv korupcije, imati budžete koji su realno manji od prošlogodišnjih. Ako u nekim sličajevima i postoje nominalna povećanja, ona su svakako niža od stepena inflacije.

U postupku usvajanja budžeta ovakva rešenja bi trebalo izmeniti i prilagoditi stvarnim potrebama borbe protiv korupcije. Ako ne bude tako, budžet bi mogao biti još jedan izvor dilema u pogledu stvarne rešenosti vlasti za borbu protiv korupcije.“

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...