POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

Poverenik za informacije od javnog značaja ocenjuje da je veoma važno da Narodna skupština Republike Srbije bez odlaganja stavi na dnevni red i usvoji nužne izmene Zakona o javnom informisanju.

Posebno je bitno da se interveniše na članu 101 važećeg Zakona. Tim članom je utvrđen rok nakon čijeg isteka treba da prestanu sa radom štampana javna glasila koja se finansiraju iz javnih prihoda. Povodom toga Poverenik Rodoljub Šabić je izjavio sledeće:        

«Važeći Zakon o javnom informisanju, usvojen pre dve godine, radi realizacije dobre, demokratske ideje da mediji treba da budu odvojeni od vlasti, predvideo je odgovarajući prelazni period od 2 godine. U tom roku štampani mediji čiji su osnivači republika, pokrajina, grad, opština, odnosno ustanova ili preduzeća koje se finansira iz javnih prihoda, trebali su da se privatizuju ili da prestanu sa radom.

Taj rok ističe kroz nešto više od dve sedmice a da na privatizaciji javnih medija nije učinjeno gotovo ništa. Istovremeno rok nije produžen, to pitanje nije čak ni na dnevnom redu tekuće sednice Narodne skupštine.

Nastupanje zakonom predviđene posledice preti neredom u pravnom sistemu, egzistencijalnom dramom za zaposlene u javnim glasilima i ozbiljnim ugrožavanjem sistema informisanja, posebno na lokalnom nivou.

Ove pojave ne bi se mogle dovesti u sklad sa potrebom uspostavljanja atmosfere u kojoj je moguće unapređivati prava građana na slobodan pristup informacijama i dizati nivo informisanosti u društvu. Zato Narodna skupština treba da spreči njihovo nastupanje.

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...