POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

logo novi


POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA
I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI



logo novi

POVERENIK
ZA INFORMACIJE OD JAVNOG ZNAČAJA I ZAŠTITU PODATAKA O LIČNOSTI

Zastarelo
Čitaj mi

 

Povodom 6 meseci od usvajanja i stupanja na snagu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja Republički poverenik za informacije Rodoljub Šabić ocenio je kao nezadovoljavajuće rezultate primene zakona i apelovao na sve organe vlasti da učine mnogo više nego do sada na podsticanju njegove primene.         

Poverenik Rodoljub Šabić pored ostalog je izjavio:

«Stepen primene Zakona je na nedopustivo niskom nivou. Iako je kampanja koju je poverenik vodio i vodi zajedno sa nevladinim sektorom i medijima dala određene rezultate, razloga za zadovoljstvo nema.

Državni organi, javna preduzeća, organi lokalne samouprave, ustanove koje se finansiraju iz budžeta, kao i organizacije kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja u velikom broju nisu spremni da odgovore obavezama iz zakona. To važi za bar 40% njih na republičkom, a i do 80% na lokalnom nivou.

Nije uspostavljen funkcionalan sistem zaštite prava utvrđenih zakonom, jer bez obzira na neke pomake, nisu obezbeđeni uslovi za efikasno delovanje poverenika.

Zakon nije propraćen drugim zakonima čije je donošenje bilo nužno. Odsustvo rešenja kojima na savremen način treba urediti zaštitu ličnih podataka, pitanja poslovne, službene i državne tajne, kao i otvaranje dosijea tajnih službi dodatno će otežati primenu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama veoma je važan i u kontekstu željene evropske integracije. Kao takav apostrofiran je i u Studiji izvodljivosti. I tom prilikom ocenjeno je da primena zakona nije obezbeđena. Dočekati i početak pregovora za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, sa istom ocenom bilo bi krajnje neodgovorno. Nažalost, ne i nemoguće. Apelujem na sve odgovorne da preduzmu ono što je potrebno da ipak ne bude tako.»

 


Zbirni mesečni

statistički podaci

Na dan 29.3.2024.

U PROCEDURI: 13.460

OBRAĐENO: 153.085

Opširnije...