Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности обележио је 28. јануар, Дан заштите података о личности конференцијом којој је присуствовао велики број амбасадора и других страних дипломатских представника, представника домаћих органа власти и институција, академске заједнице, НВО и медија.

На конференцији је указано на резултате и главне проблеме у области заштите података о личности у Србији. Повереник је, и овом приликом оценио, да је неопходна потпуна промена односа државе према стању у овој области, које је оценио као врло забрињавајуће.

Повереник је упозорио да наставак вишегодишње праксе у којој се државне активности у највећој мери, готово искључиво своде на активности Повереника, уз изостанак активности других надлежних и необјашњиве пропусте и доцње, не може проћи без додатних штетних последица.

Повереник је потврдио спремност да, као и до сада, у границама објективних могућности другим надлежним пружи највећу могућу помоћ и с тим у вези најавио да ће у најдогледније време ставити Влади на располагање нов модел Закона о заштити података о личности, усклађен са европским стандардима и новом Уредбом о заштити података о личности ЕУ

Скупу су се, поред повереника Родољуба Шабића, обратили и Њ.Е. амбасадор Андреа Оризио, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, Саша Јанковић, Заштитник грађана и др Ђорђе Кривокапић, програмски директор Share Фондације.

На скупу је презентирана публикација "Заштита података о личности - Ставови о мишљења".

Повереник је свечано уручио захвалнице Николи Марковићу, председнику Друштва за информатику Србије и представницима Share Фондације за њихов допринос афирмацији права на заштиту података о личности.


Упознајте Повереника

Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности на дан 30.9.2018. У ПРОЦЕДУРИ: 3.847 ОБРАЂЕНО: 69.274

Опширније...
 Портал отворених података