Данас је у Београду у организацији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Мисије ОЕБС у Србији, Коалиције за слободу приступа информацијама, Удружења новинара Србије и Независног удружења новинара Србије уз учешће великог броја представника медија, удружења грађана, органа власти, као и чланова дипломатског кора, одржан скуп посвећен обележавању Међународног дана права јавности да зна, 28. септембар. Скупу су се обратили: Родољуб Шабић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и њ.е. Амбасадор Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС у Србији.

На скупу је представљена публикација "VI - Слободан приступ информацијама – Ставови и мишљења Повереника".

Поводом обележавања Међународног дана права јавности да зна, повереник Родољуб Шабић је изјавио:

"Међународни дан права јавности да зна обележавамо већ традиционално, чинимо то данас 12. пут. Морам да констатујем да овај пут то чинимо у околностима које нису свечане. Истовремено са овим скупом одвијају се протести које организују асоцијације медија, удружења новинара, редакције и организације цивилног сектора с циљем заштите слободе медија и слободе изражавања, због чега данас с нама неће бити многи који су на данашњи дан увек били ту. Недавно су и међународна и европска федерација новинара изразиле забринутост стањем слободе медија код нас. Евидентна су нимало пожељна, некад драматична дешавања у односу различитих структура власти према новинарима. Као повереник недавно сам морао јавно изразити забринутост и незадовољство чињеницом да представници власти реагују оштро, бесно, непристојно, дисквалификаторски на легитимно право новинара да тражи информације у поседу власти.

У протеклој години кулминирао је неадекватан однос према праву јавности да зна од стране органа од којих се очекује, чија је обавеза да остваривању тог права дају посебан допринос.

Влада, чија је законска обавеза да принудом обезбеди извршење решења Повереника, није то учинила ни у једном од 61 случаја, када је повереник то од ње затражио. Скупштина, противно закону и Пословнику, трећу годину заредом не разматра Извештај Повереника. Републичко јавно тужилаштво је у једној години поднело више тужби за поништај решења Повереника, него што су сва тужилаштва у републици поднела оптужних аката против свих прекршилаца оба закона које Повереник штити.

И поред незадовољства наведеним нежељеним околностима, ипак је данашњи дан прилика да се констатује да неки људи и организације дају вредан допринос афирмацији права јавности да зна и да им се за то ода признање.

Имајући у виду све већ поменуте околности Комисија за доделу признања одлучила је да ове године, и то други пут за редом не додели главно признање - Посебну награду и статуету за највећи допринос афирмисању права на приступ информацијама и транспарентност у раду, у категорији свих органа јавне власти.

Комисија је такође закључила да признање не додели ни једном органу из категорије тзв. "највиших државних органа".

Комисија коју чине председници новинарских удружења УНС-а и НУНС-а, представник академске заједнице, представник Коалиције НВО за слободу приступа информацијама и повереник, одлучила је да признања додели у неким од посебних категорија органа власти, а признања је уручио повереник Родољуб Шабић.

Признање за допринос афирмисању права на приступ информацијама од јавног значаја и транспарентност у раду додељено је:

- у категорији републичких органа јавне власти, Поверенику за заштиту равноправности.

- у категорији правосудних органа, Апелационом суду у Београду.

- у категорији покрајинских органа јавне власти, Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине и

- у категорији органа јавне власти локалне самоуправе, општини Рума.

Признање, као победнику на конкурсу за "Најбољи информатор о раду државних органа", додељено је Министарству рударства и енергетике.


Упознајте Повереника

Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности на дан 30.9.2018. У ПРОЦЕДУРИ: 3.847 ОБРАЂЕНО: 69.274

Опширније...
 Портал отворених података