ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја и заштити података о личности примио је сертификат о систему управљања информационом безбедности ISO 27001:2013 (Information Security Management System).

Високи стандард за установљавање и управљање информационом безбедношћу установила је Међународна организација за стандардизацију. Овај сертификат издаје се тек након провере од стране овлашћених одитора о усвојеном и спроведеном систему безбедности информација унутар неке организације. Подразумева као нужно усвајање и спровођење бројних процедура, предузимање специфичних и техничких мера заштите и едукацију и упознавање свих запослених о променама у раду у циљу заштите података.

Безбедност информација је за Повереника веома значајна са становишта обе функције које врши, и заштите података о личности и тајности података. Овај сертификат је потврда квалитетне заштите свих података са којима Повереник ради.

Безбедност података јесте, односно морало би бити од значаја за све државне органе, али наша свакодневна пракса то не потврђује. Нажалост, свакодневно смо суочени, како са незаконитим располагањима личним подацима грађана, тако и са "цурењем" поверљивих информација из разних државних органа. Повереник се нада да ће својим примером подстаћи и друге државне органе да уведу овај стандард и прођу проверу, нарочито органи чија надлежност, као и делокруг рада, подразумева руковање подацима о личности и подацима поверљиве природе.