Онлајн медиј „Balkan Insight”, који окупља истраживачке новинаре у Балканску мрежу истраживачког извештавања (БИРН) у свим земљама Западног Балкана – Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Македоније, Румуније, Србије, Хрватске, Црне Горе, уврстио је повереника Родољуба Шабића у своју овогодишњу листу "Хероји Балкана -  људи који су спасили 2017", људи који су "били храбри и поступали несебично у времену када други нису".

Повереник Родољуб Шабић израбран је због свог рада на транспарентности органа и помоћи медијима у вршењу посла, а на листу је из Србије уврштена и Драгана Јанковић, позната као Алексина мама, за ангажовање на заштити деце од вршњачког насиља.

Међу изабраним херојима су ђаци Босне који су рекли „не“ етничком одвајању деце у школама, свештеник из Хрватске Твртко Барун за несебично помагање избеглицама, мигрантима и азилантима, као и албанске јединице војске и полиције које су, без обзира на ризике, спасавале појединце из угрожених подручка у тешким поплавама.     Међу херојима су и Румуни Влад Воикулеску и Маланије Меделану који су основали Магичну кућу и камп за децу оболелу од рака и њихове родитеље.

Листа Хероји Балкана -  људи који су спасили 2017. доступна је ОВДЕ


Упознајте Повереника

Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности на дан 30.11.2018 У ПРОЦЕДУРИ: 3.359 ОБРАЂЕНО: 71.737

Опширније...
 Портал отворених података