Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић примио је данас Амбасадора Сједињених Америчких Држава у Србији, Кајла Ската и задржао се са њим у дугом разговору.

Разговорано је о положају Србије у процесу европских интеграција, о проблемима које Србија има при планирању и остваривању циљева из Акционог плана у преговорима са ЕУ из поглавља која се односе на људска права и функционисање правне државе, а у надлежности су Повереника.

Амбасадор се интересовао за ставове Повереника у вези са успостављањем   новог законодавног оквира у областима људских права која Повереник штити, нарочито за проблеме у вези са доношењем новог Закона о заштити података о личности.

Повереник је подсетио да је покушао да пружи највећу могућу помоћ у припреми новог Закона о заштити података о личности, припремивши комплетан Модел новог закона, усклађен са стандардима ЕУ и ставивши га Влади на располагање, али да је то, нажалост, остало без ефеката, будући да, није било спремности да се та помоћ прихвати.

Предмет разговора је био и о однос извршне и законодавне власти према институцији Повереника, а Амбасадор је нагласио значај деловања Повереника као независне институције у областима слободе приступа информацијама и заштите података о личности и исказао спремност његове земље да помогне даљем развоју и јачању институције.


Упознајте Повереника

Збирни месечни статистички подаци у области доступности информацијама и заштите података о личности на дан 30.11.2018 У ПРОЦЕДУРИ: 3.359 ОБРАЂЕНО: 71.737

Опширније...
 Портал отворених података