ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности одржаће у среду 6.6.2018. године у 9,30 часова у „Медија центру“ (Београд, Теразије 3, мала сала) конференцију за медије поводом ризика и опасности које носи обрада података о личности путем интернет апликације "Изабрани доктор".

Апликација „Изабрани доктор“ је протекле недеље представљена са много публицитета. Повереник је одмах по отварању апликације добио пријаву у којој је указано на потенцијалне злоуопотребе података због неадекватног начина обраде и хитно је отворио поступак надзора над више релевантних субјеката. Међутим, како су постојећи пропусти, ризици и опасности у обради података путем наведене апликације таквог интензитета и могу озбиљно угрозити право на приватност свих лица која се налазе у здравственом систему, Повереник је хитно обавестио јавност и грађане о томе и позвао на опрезност. Чекање да се оконча поступак надзора у овом случају би обесмислило мере које је Повереник као заштитник података о личности дужан да предузме. Зато је било неопходно реаговати одмах и ублажити и минимизовати потенцијалну штету по права грађана.

Нажалост, Министарство здравља уместо да се суочи са грешком и само предузме мере да се права лица заштите, креће напад на Повереника оптужујући га готово уличарским речником за некакво наводно политиканство. Повереник не жели да губи време и троши енергију у беспотребним и неконструктивним расправама са Министарством здравља, већ само жели да уради оно што је мисија независног државног органа за заштиту података а то је заштита основних људских права свих грађана, укључујући, између осталог, и права лица која воде и која су запослена у Министарству здравља, а чији подаци су такође овом апликацијом подложни компромитацији.

Стога ће Повереник одржати конференцију за штампу на којој ће изнети врло конкретне доказе и објаснити који су све ризици и опасности по права лица обрадом података у овој апликацији, а нека онда после тога свако за себе донесе суд о томе да ли је реч о „политиканству“ или о пропустима и ризицима који могу озбиљно угрозити основна људска права.

На конференцији ће говорити повереник Родољуб Шабић и помоћник генералног секретара за надзор Златко Петровић.