ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Родољуб Шабић примио је Нору Хаиринен, шефицу политичког сектора Делегације ЕУ у Србији и задржао се са њом у дужем разговору.

Предмет разговара била су људска права и њихова заштита у Србији, а посебно право на слободан приступ информацијама и право на заштиту података о личности. У том контексту разговарано је о најављеним изменама Закона о слободном приступу информацијама и о недавно усвојеном Закону о заштити података о личности.

Повереник је саговорницу информисао да ће у посебном писму председници Владе још једном указати на забрињавајуће низак ниво и практичну неприменљивост Закона о заштити података о личности и сугерисати да се vacatio legis, одложен рок за примену закона искористи за доношење потпуно новог закона, јер би примена недавно усвојеног само допринели погоршању иначе лошег стања у области заштите података о личности.

Повереник је саговорницу информисао и о томе да ће Министарству за државну управу, које припрема измена Закона о слободном приступу информацијама, доставити одговарајуће критичко мишљење у коме ће указати на недостатке припремљеног текста, међу којима је свакако највећи предлог да се из домашаја закона, односно од контроле јавности потпуно искључе државна предузећа, друштва капитала.