Читај ми

vecernje novostiПовереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић и заштитник грађана Саша Јанковић срешће се ове недеље са новим директором БИА Небојшом Родићем, сазнају Новости.

Тема би, између осталог, требало да буде приступ безбедносних служби "задржаним подацима", односно телефонским контактима грађана (ко је, са ким, колико често разговарао). Биће то вероватно први у низу састанака које ће ова независна тела имати са представницима нових власти у вези са препорукама које су дали пре месец дана.

После надзора телефонских оператера - ко и како користи податке о позивима грађана, откривено је да само један од четири оператера у Србији региструје контролу листинга, иако су по закону сви обавезни. Њему је за годину дана поднето 4.000 захтева за увид у листинге, а више од половине је било без одлуке суда, односно противзаконито! У истом периоду, забележено је и 272.000 директних приступа базама података, без икакве дозволе. Кад се саберу сви увиди у комуникације грађана, ове бројке "добацују" преко милион.

- Повереник и омбудсман су завршили посао, установили неправилности и дали 14 препорука Скупштини и Влади. Сада чекамо шта ће бити реализовано - каже повереник Шабић.

Тада министар полиције, сада и премијер Ивица Дачић, огласио се одмах и подржао све предложене мере. Међу њима су хитна измена закона, како би се тачно одредило који судови одлучују о захтевима полиције и безбедносних служби да контролишу комуникације грађана. Такође се инсистира на прецизној евиденцији о увиду у те контакте, да би се избегле злоупотребе. Предложено је и правно уређење приватног сектора безбедности, али и да се кривично санкционише ометање истраге које воде независни контролни државни органи.

Повод за ово су несугласице до којих је дошло током контроле рада ВОА (Војно-обавештајна агенција), која је одбила да извршава добијене препоруке.Да ли ће због овога неко сносити последице и колико ће се применити препоруке, знаће се врло брзо. Како нам је речено у кабинету министра одбране и првог потпредседника Владе задуженог за одбрану, безбедност и борбу против корупције

и криминала Александра Вучића, ово питање биће стављено на дневни ред одмах чим се кадровски комплетирају све државне институције.

Слична обећања стижу и од председнице скупштинског Одбора за контролу служби безбедности Јадранке Јоксимовић. Она поручује да ће "препоруке повереника и омбудсмана бити једна од првих тема кад се овај одбор састане".

Антрфиле : ВОА УВЕЛА ДЕТЕКТОР ЛАЖИ

СА контролорима су најбоље сарађивали МУП и БИА, а најгоре ВОА. Како стоји у извештају омбудсмана и повереника, она је претила правним последицама својим запосленима који контролорима дају информације. Чак је коришћен детектор лажи да би се установило ко се анонимним писмом обратио Министарству одбране и указао на неправилности!