Читај ми

Извор: Блиц

Повереник за информације и заштиту података о личности Родољуб Шабић оценио је да Србија заостаје за окружењем у заштити података о личности.

- Наш заостатак за окружењем је огроман, не само у погледу стандарда него и у погледу кадрова јер је мало људи који се у тој области могу назвати експертима. Биће озбиљан проблем направити службу - изјавио је за Бету Шабић, који од 1. јануара надзире спровођење Закона о заштити података о личности. Оцењујући да то није посао који може повереник сам да уради иако има одговорну улогу, Шабић је додао да спровођење Закона захтева организован напор, практично целе власти, пре свега извршне. Наводећи да је усвајање Закона један од предуслова за долазак Србије на белу шенгенску листу, Шабић је истакао и да је Србија суочена са озбиљним повредама права на приватност и права личности.

- Мислим да уопште нисмо свесни димензија којима се права приватности и права на заштиту података о личности свакодневно крше - тврди Шабић. Он је додао да је припремио акт о организацији службе „далеко веће и комплексније од постојеће" и доставио га Скупштини, као и да је Административни одбор прихватио предлог. Према његовим речима, након његове интервенције и подршке медија, Влада Србије је у буџету повећала износ за ту службу.

Фундаментални принцип у коришћењу података о личности, навео је повереник, јесте да је „та употреба дозвољена само уз вашу сагласност, а без ваше сагласности онда када је изричито предвиђена законом, само у сврхе за које је предвиђена и само у мери која је неопходна за остваривање сврхе".

Поступак Агенције за приватизацију која је објавила матичне бројеве великог броја грађана Шабић је назвао неовлашћеним и упозорио да нико не сме да се са поиграва са правима грађана.