Читај ми

Извор: Данас

На ФПН јуче одржан округли сто о медијском праву у Србији

Београд - Просечни судија у Србији не зна за Европску конвенцију о људским правима и праксу Европског суда за људска права - рекао је на јучерашњем округлом столу „Ново медијско право у Србији“ на Факултету политичких наука (ФПН)  декан приватног Правног факултета Унион Владимир Водинелић. Он је навео да у погледу остваривања европских стандарда и медијског права у Србији „нисмо остварили онолико колико је било реално могуће“ и да слобода медија не сме заостајати за европским стандардима.   

- Слобода медија је зајамчена за свакога и против свакога, као и било ког утицаја - истакао је Водинелић. Како је објаснио, допуштена су ограничења у слободи медија, али „она морају бити легална, легитимна и пропорционална, као и јасно формулисана у праву“.

Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић рекао је да Закон о слободном приступу информацијама од значаја, иако има недостатака, бездискриминационо гарантује приступ информацијама о раду јавне власти.

- У Србији не постоји структура власти која би ускладила законе са европским стандардима - истакао је Шабић. Он је додао да је веома важно применити едукацију запослених у власти.

Директорка регионалног програма „Правна држава за Југоисточну Европу“ Фондације „Конрад Аденауер“, Стефани Рикарда Рос рекла је да је право на слободу мишљења један од основних стубова демократског поретка, које је загарантовано и у Уставу Србије. Она је истакла да постоји опасност од сужавања људских слобода, „посебно политичким одлукама“ и додала да је закон о регулисању приступа информацијама у Немачкој усвојен тек 1. јануара прошле године, као и да постоји несигурност у томе како га спроводити у пракси.

Округли сто су организовали Центар за унапређивање правних студија (ЦУПС) и Фондација „Конрад Аденауер“.