ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности поднео је кривичну пријаву против НН лица из Министарства одбране због тога што је, без законског основа, податке о личности из кадровског информационог система Министарства одбране и професионалног персоналног досијеа Д.Р., мајора и Д.Г. бившег мајора Војске Србије, доставило на велики број електронских адреса медија, али и других лица у земљи и иностранству.

Повереник је, претходно, у спроведеном поступку надзора, утврдио да је дошло до незаконите обраде личних података, укључујући и нарочито осетљиве, које Министарство у редовним приликама третира као "тајне". Након спроведеног поступка надзора Повереник је упутио Министарству одговарајуће Упозорење.

Министарство одбране је у изјашњењу поводом Упозорења обавестило Повереника о низу мера које ће тим поводом предузети, као и о томе да ће тим поводом одговарајући акти министра одбране бити достављени свим организационим јединицима Министарства одбране и Војске Србије.

Повереник оцењује као добро и корисно што ће Министарство предузети наведене мере. Међутим, иако је у Упозорењу Повереника указано на то да је наведеном обрадом личних података повређено неколико закона и чак извршено кривично дело из члана 146 КЗ, у оквиру наведених мера нису предвиђене никакве мере одговорности, па је Повереник поднео кривичну пријаву Првом основном јавном тужилаштву у Београду.

Повереник, не само поводом конкретног случаја, већ генерално, упозорава да је незаконита обрада података о личности из база података које по закону и у сврхе утврђене законом воде органи власти, у сврху јавног разрачунавања са критичарима или неистомишљеницима, попримила крајње забрињавајуће размере, а с тим у вези посебно брине што и у ситуацијама када је сумња да је извршено кривично дело више него очигледна, изостаје реакција надлежних, пре свега тужилаштва.