ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ


logo novi


ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ



logo novi

ПОВЕРЕНИК
ЗА ИНФОРМАЦИЈЕ ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА
И ЗАШТИТУ ПОДАТАКА О ЛИЧНОСТИ





Читај ми

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности учествовао је данас на online регионалној конференцији под називом „Иницијатива 2017“. Конференција је одржана на иницијативу Повереника за информације Републике Словеније на тему заштите података о личности за време пандемије проузроковане вирусом САРС-ЦоВ-2, изазовима и проблемима у раду и размени искуства свих учесника. На конференцији је закључено да су све земље из региона имале исте проблеме и да су основна људска права била угрожена у време пандемије.

Повереник Мариновић се захвалио на учешћу у раду на скупу „Иницијатива 2017“ и истакао да је скорашњи избор заменице повереника у области заштите података о личности, Сање Унковић, од великог значаја за Службу Повереника. Такође је нагласио да су и поред изазова које је пандемија донела, у Републици Србији покренута важна питања у области заштите података о личности као што су израда (нове) Националне стратегије заштите података о личности за период 2021-2028, измена и допуна Закона о заштити података о личности, регулисање специфичних облика обраде података о личности, увођење овог права у наставне програме основних и средњих школа.

Групу „Иницијатива 2017“ чине надзорни органи за заштиту података о личности ;држава бивше СФРЈ. Слична иницијатива је формирана  под називом „Иницијатива 2020“  и делује на пољу заштите права на приступ информацијама од јавног значаја.